Näin kasvatat uutiskirjeesi tilaajalistaa – lue 8 vinkkiä!
Puhun usein asiakkaideni kanssa siitä, kuinka uutiskirjemarkkinointi on yrityksille yksi tehokkaimmista tavoista sitouttaa jo olemassa olevia asiakkaita. Se auttaa pysymään asiakkaiden mielessä myös silloin, kun uusien tuotteiden ja palveluiden ostaminen ei ole ajankohtaista – ja ylläpitää asiakassuhteita hiljaisempinakin hetkinä.
Silti moni hyvä uutiskirjesuunnitelma jää lähtötelineisiin, kun eteen tulee ensimmäinen kompastuskivi: tilaajalistan kokoaminen. Mistä ihmeestä niitä tilaajia oikein saadaan? Ja miten listaa kasvatetaan fiksusti?
Hyvän uutiskirjelistan rakentaminen vaatii aikaa, systemaattisuutta, sitoutumista – ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Uutiskirjemarkkinoinnissa kun ei ole koskaan kyse siitä, että viestejä tuutataan umpimähkään ja toivotaan, että joku niistä tuottaa kauppaa.
Uutiskirjeesi tilaajista tulisi löytyä juuri sellaisia vastaanottajia, jotka ovat aidosti – edes jollain tasolla – kiinnostuneita yrityksestäsi tai tarjoamistasi palveluista. Ja kun suoramarkkinoinnin lupa-asiat ovat kunnossa, voit lähestyä heitä hyvällä omallatunnolla markkinointiviesteillä.
Uutiskirje- ja sähköpostimarkkinoinnin eroista sekä lupien keräämisestä voit lukea lisää aiemmista blogikirjoituksistani.
Tilaajalistan kasvattamiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa kaavaa. Se, mikä toimii yhdelle yritykselle, voi olla toiselle täysi huti. Siksi oman uutiskirjelistan rakentamiseen tulisi aina suunnitella ratkaisu, joka sopii juuri omiin markkinoinnin tavoitteisiin, asiakaskuntaan sekä resursseihin.
Tässä kirjoituksessa käyn läpi muutamia toimiviksi todettuja keinoja, joita omat asiakkaani ovat käyttäneet uutiskirjeidensä tilaajalistojen kasvattamiseen.
Ja jos et tiedä, mikä näistä – tai ehkä tämän listan ulkopuolisista – ideoista olisi paras juuri sinulle, ota rohkeasti yhteyttä. Katsotaan yhdessä, millainen uutiskirjekonsepti toimisi juuri sinun yrityksellesi.

1) Hyödynnä olemassa olevien asiakkaiden rekisteriä
Varsinkin B2B-puolella tämä on suorastaan naurettavan helppo tapa päästä vauhtiin. Jos sinulla on olemassa olevia asiakkaita, sinulla on myös kontakteja, joille voit lähettää uutiskirjeen.
Minäkin lähetän Preferialla omille asiakkailleni kerran kuussa pienen muistutuksen olemassaolostani ja markkinointiviestinnän palveluistani. Saman uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa muukin.
Paras merkki siitä, että olemassa olevien asiakkaiden sitouttaminen uutiskirjeellä toimii, on se, jos asiakkaat viittaavat uutiskirjeen sisältöön muissa yhteyksissä. Esimerkiksi minulla on ollut uutiskirjeeni tilaajille tämän kevään aikana erikoistarjous asiakastarinoiden tuottamisesta. Siitä on kyselty lisätietoja yllättävän paljon.
Uutiskirje onkin helppo ja tehokas tapa jakaa tällaista tietoa juuri sille kohdeyleisölle, joille markkinoisin palvelua muutenkin.
Kuluttajapuolella homman kanssa on oltava tarkempi. Suostumus markkinointiviestien lähettämiseen täytyy aina pyytää, ja se täytyy pyytää oikein.
Markkinointiviestien lähettämisestä on kerrottava selkeästi tuotteen tai palvelun oston yhteydessä. Lisäksi viesteissä saa mainostaa vain sellaisia tuotteita ja palveluita, jotka liittyvät suoraan siihen tuotteeseen tai palveluun, jonka asiakas on ostanut. Mikä tärkeintä, suostumuksen on oltava vapaaehtoinen, yleisistä ehdoista erillinen eikä sitä saa kytkeä kaupan toteutumiseen.
Jälkimmäistä kohtaa sovelletaan yllättävän härskisti. Maininta sähköpostimarkkinoinnista piilotetaan usein yleisten ehtojen taakse, ja oletetaan, että kuluttajan suostumus on sillä kuitattu. Yleisten ehtojen hyväksyminen oston yhteydessä ei kuitenkaan yksinään riitä lailliseksi suostumukseksi sähköpostimarkkinointiin kuluttajille. Kaupan pitää onnistua myös ilman sitä.
B2C-tilaajien keräämisessä hyväksi havaittu raksi ruutuun -klassikko toimii taatusti: ”Haluatko ensimmäisenä tietoa uusista tuotteista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirje tästä!”
2) Houkuttele alennuskoodilla tai muulla pienellä edulla
”Tilaa uutiskirje ja saat 10 % alennuksen ensimmäisestä tilauksestasi!” Kuulostaako tutulta?
Tunnustan olevani juuri se tarjoushaukka, joka selaa verkkokauppoja läpi ja täyttää uutiskirjeiden tilauslomakkeita alennuskoodien perässä. Meikäläisen kaltaisia verkkokauppa-asiakkaita on Suomi täynnä.
Osasta uutiskirjeistä poistun heti ostoksen tehtyäni, mutta valtaosan tilaajaksi jään. Usein ihan vaan siksi, että ostan tuotteita tai palveluita kiireessä, enkä jaksa perua uutiskirjeen tilausta ostoksen yhteydessä.
Ja mitä tapahtuu tämän jälkeen? Juuri se, mikä saa verkkokaupan myynti- ja markkinointiosaston hymyilemään leveästi: avaan seuraavan uutiskirjeen ja tilaan samasta kaupasta tuotteita ja palveluita uudelleen.
Viimeistään tässä kohtaa alennukset muuttuvat kannattavaksi markkinointi-investoinniksi. Käytännössä verkkokauppa maksaa tietyn prosentin ostoksen hinnasta saadakseen suoran yhteyden asiakkaaseen, joka on aidosti kiinnostunut yrityksen tuotteista ja palveluista. Samalla alennus ei ole rahan menettämistä, vaan asiakkuuden rakentamista.
Älä pelkää antaa vähän, jos voit saada samalla paljon. Alennuksissa ja uutiskirjeen tilaajalistojen kasvattamisessa ei ole kyse rahan menettämisestä, vaan asiakkuuden rakentamisesta.
Minullakin on pieni, rahanarvoinen yllätys uutiskirjeeni tilaajille. Tilaa uutiskirjeeni ja arvioi itse, onko siinä sinulle potentiaalia. Jos ei, voit aina perua uutiskirjetilauksen.

3) Arvo uutiskirjeesi tilaajien kesken palkinto
Jos alennuskoodin tarjoaminen ei ole mahdollista, samaa ideaa voi hyödyntää järjestämällä arvonnan. Hyvä palkinto madaltaa kynnystä tilata uutiskirje ja voi houkutella nopeasti suuren joukon uusia tilaajia.
Minäkin olen liittynyt vuosien varrella useammalle uutiskirjelistalle pelkästään arvontojen takia. Arvonta oli ratkaiseva koukku, joka sai minut antamaan sähköpostiosoitteeni. Ja vaikka liityin mukaan vain palkinnon toivossa, vastaanotan ja luen osaa uutiskirjeistä edelleen.
Arvonnan tehokkuus tilaajalistan kasvattamisessa on pitkälti kiinni palkinnosta. Sen pitäisi kiinnostaa juuri kohderyhmääsi ja olla mielellään yrityksesi oma tuote, palvelu tai lahjakortti. Näin varmistetaan, että listalle liittyvät ihmiset, joista voi oikeasti tulla asiakkaitasi.
Arvonnoissa on toki myös kääntöpuolensa. Osa osallistujista liittyy mukaan vain palkinnon toivossa, eikä ole aidosti kiinnostunut sisällöstäsi. Siksi on tärkeää sitouttaa uudet tilaajat heti ensimmäisellä viestillä.
Muista siis tarjota uutiskirjeissäsi arvonnan lisäksi jotain konkreettista lisäarvoa, kuten hyödyllinen vinkkilista, ajankohtainen tarjous tai muuta sisältöä, joka kytkeytyy luontevasti tuotteisiisi ja palveluihisi. Näin tilaajat muistavat, miksi liittyivät uutiskirjeellesi, ja miksi listalla kannattaa pysyä jatkossakin.
Etsitkö kumppania uutiskirje- tai sähköpostimarkkinointiin?
4) Kerää yhteystietoja messuilla ja tapahtumissa
Siinä missä alennuskoodit ja arvonnat toimivat verkossa, sama ilmiö on toistettavissa messuilla. Silloin potentiaaliset uutiskirjeen tilaajat kohdataan tilauslomakkeen sijaan kasvokkain.
”Jätä sähköpostisi ja voita tuote tai palvelu” on tehokas tapa paitsi houkutella väkeä ja vilinää messuosastolle, myös kerätä yhteystietoja markkinointikäyttöön. Kun palkinto on riittävän houkutteleva ja yritys herättää kiinnostusta, ihmiset jättävät tietonsa yllättävän mielellään.
Ja jos messuosallistumista ohjaavat tavoitteet ja kohderyhmä, on myös kerättävän uutiskirjelistan laatu taatusti kohdallaan.
Tästä erinomainen esimerkki ovat taloyhtiöpäättäjät ja heille palveluita tarjoavat yritykset. Taloyhtiön hallituksen jäsenet ovat yksityishenkilöitä, joita ei voi lähteä pommittamaan noin vain sähköpostitse ilman lupaa. Mutta jos lupa on kerätty messuilla arvonnan yhteydessä, on uutiskirje yhtäkkiä luvallinen ja validi markkinoinnin vaihtoehto.
Taloyhtiötapahtumia ja -messuja järjestetään ympäri Suomen. Olipa yrityksesi erikoistunut kiinteistönhuoltoon, siivoukseen, pihatöihin tai vaikka taloyhtiöiden energiaratkaisuihin, ovat tapahtumat erinomainen tilaisuus ottaa potentiaaliseen asiakkaaseen ensimmäinen kontakti. Kun yhteystiedot ja lupa ovat taskussa, muu markkinointi sujuu jatkossa huomattavasti helpommin ja tehokkaammin.
Myös minä rakennan vastaavia messu- ja muun markkinoinnin strategioita paikallisesti palveluita tarjoaville asiakkailleni. Jos oman markkinointipolun rakentaminen yhdessä asiantuntijan kanssa kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä. Kartoitetaan sinulle tavoitteisiisi sopiva ja toimiva ratkaisu.

5) Luo ladattava opas tai muu liidimagneetti
”Jätä yhteystietosi ja saat ilmaisen PDF-oppaan aiheesta x.” Helppoa kuin heinänteko.
White paperit, oppaat ja tarkistuslistat ovat erityisesti teknisemmillä toimialoilla ja B2B-ympäristöissä erittäin tehokas tapa kerätä sähköpostiosoitteita ja kasvattaa uutiskirjelistaa vastaanottajilla, joita palvelusi kiinnostavat.
Kun jaettava sisältö on arvokasta ja aidosti kohderyhmälle relevanttia, ihmiset antavat yhteystietonsa yllättävän herkästi. Ilmaiset tarkistuslistat, ajankohtaiskatsaukset ja erilaisten projektien suunnitteluun laaditut oppaat toimivat tähän loistavasti.
Miltä kuulostaisivat esimerkiksi…
Muista kiinnittää huomiota myös oppaan jakeluun. Jaa oppaan latauslinkki LinkedInissä, Facebookissa ja muissa yrityksesi kanavissa. Jos haluat tavoittaa täysin uutta mutta juuri oikeaa yleisöä, myös digimainontaan kannattaa varata pieni budjetti.
Panosta myös oppaan lataamiseen kehitettävään. laskeutumissivuun. Selkeä kuvaus sisällöstä ja yksinkertainen lomake latausta varten riittävät. Jos käytät oppaan jakeluun Metan mainosratkaisuja, homma käy vielä helpommin – lomake täytetään suoraan Facebookissa tai Instagramissa, eikä käyttäjää edes tarvitse ohjata erilliselle sivulle.
Kun lomake on yhdistetty sähköpostimarkkinoinnin työkaluun, yhteystiedot tipahtavat käyttöösi käytännössä itsestään.
6) Rakenna testi tai laskuri
?Oppaiden ohella erilaiset testit ja laskurit ovat tehokkaita työkaluja uutiskirjeen tilaajalistan kasvattamiseen. Kun tarjottava lopputulos on bisnesmielessä kiinnostava, moni on valmis antamaan sitä vastaan myös yhteystietonsa.
Yksi henkilökohtaisista suosikeistani on HubSpotin Website Grader -työkalu, joka arvioi verkkosivuston suorituskykyä, mobiiliystävällisyyttä, hakukoneoptimointia ja tietoturvaa. Käyttäjä syöttää verkkosivun osoitteen sekä sähköpostinsa ja saa tulokset suoraan nenänsä eteen.
Vastaavia palveluita on useita, mutta HubSpotin testin helppous viehättää. Ja mitä HubSpot saa omasta testistään vastineeksi? Yhteystiedon henkilöltä, joka on mitä todennäköisimmin kiinnostunut juuri heidän palveluistaan. Nerokasta, ja täysin läpinäkyvää – kertoohan HubSpot jo heti lomakkeen yhteydessä, mikä heidän tarkoitusperänsä yhteystietoja kerätessä on.
Luo siis testi, laskuri tai muu toiminto, jonka avulla voit tarjota potentiaaliselle asiakkaallesi aidosti hyödyllistä tietoa. Pyydä samalla lupa suoramarkkinointiin.
Mikäli pystyt automatisoimaan testin tai laskurin toiminnan, tulosten toimittamisen ja yhteystietojen keruun, homma ei juuri helpommaksi muutu.

7) Järjestä webinaari ja hyödynnä osallistujien yhteystietoja
Ilmainen asiantuntijatieto on markkinoinnin kovinta valuuttaa. ja juuri siihen perustuu webinaarien tehokkuus. Järjestä asiantuntijasisältöä tarjoava webinaari ja pyydä ilmoittautumisen yhteydessä yhteystiedot sekä lupa markkinoida osaamistasi myös jatkossa.
Tämä ei ainoastaan kasvata tilaajalistaa, vaan kerää samaan paikkaan yleisön, joka on kiinnostunut tarjoamastasi tiedosta ja asiantuntijuudesta. Laadukas webinaari houkuttelee paikalle juuri ne kuulijat, joista voi tulla maksavia asiakkaita myöhemmin.
Kun olin palkkatöissä ennen yrittäjätaipaleeni alkua Preferialla, osallistuin säännöllisesti erilaisiin markkinointitoimistojen järjestämiin webinaareihin. Tarkoitukseni oli paitsi oppia lisää käsiteltävistä aiheista, myös kartoittaa potentiaalisia yhteistyökumppaneita.
Asetin itselleni karkean tavoitteen osallistua vähintään yhteen webinaariin joka toinen kuukausi. Ja olen aivan varma, että samalla tapaa ajattelee toimialasta riippumatta myös moni muu yrityspäättäjä.
Jotta webinaarikutsut saisivat kunnolla näkyvyyttä ja keräisivät reilusti ilmoittautumisia – sekä siten tietysti yhteystietoja muuhun käyttöösi – panosta monikanavaiseen ennakkomarkkinointiin:
8) Panosta sisältöön
Uutiskirjeen tilaajalistan kasvattaminen ei ole koskaan pelkkää yhteystietojen keräämistä. Kaikista tehokkain – ja samalla monelle yritykselle haastavin – tapa kasvattaa listaa on tarjota säännöllisesti sellaista sisältöä, jota ihmiset vastaanottavat oikeasti mielellään.
Hyvä sisältö alkaa yhdestä peruskysymyksestä: Mitä tilaajani oikeastaan haluavat lukea?
Ratkaise heidän ongelmiaan. Tarjoa käytännön vinkkejä. Jaa ajankohtaisia näkemyksiä tai sisäpiiritietoa, jota kilpailijat eivät tarjoa. Kirjoita selkeästi, kiinnostavasti ja persoonallisesti. Näin lukija palaa uutiskirjeesi pariin yhä uudelleen.
Loistava esimerkki tästä on Positiivareiden arkipäivisin lähettämä Ajatusten aamiainen. Uutiskirje on yksinkertainen ja selkeä – eikä sen tavoitteena ole jokaisella kerralla myydä mitään. Sen sijaan uutiskirje tarjoaa juuri sitä, mitä tilaajat odottavat: tarinoita, ajatuksia ja näkökulmia, jotka piristävät arkea.
Hyvämaineinen ja sisällöltään mielenkiintoinen uutiskirje alkaa elää omaa elämäänsä. Tilaajat pysyvät mukana pidempään, jakavat sisältöä eteenpäin ja vinkkaavat kirjeestä muille. Kun sisältö on kohdallaan, uutiskirjeen vastaanottajalista kasvaa ilman suurta kampanjointiakin.

Bonuksena muutama käytännön vinkki uutiskirjeen tilaajalistan kasvattamiseksi
Myös pienet, fiksut valinnat vaikuttavat siihen, miten uutiskirjeen tilaamista voidaan tehostaa. Usein kyse on perustason asioista, kuten siitä, miten tilauslomakkeet on toteutettu, miten markkinointilupa pyydetään – ja millaisella ajatuksella myyt uutiskirjeen tilaajillesi.
On muutama asia, joihin minä kiinnitän asiakkaideni kanssa poikkeuksetta huomiota:
Toimiiko uutiskirjemarkkinointi minun yritykselleni?
Uutiskirje voi parhaimmillaan olla äärimmäisen tehokas tapa ylläpitää asiakassuhteita ja pysyä asiakkaidesi mielessä. Parhaimmillaan uutiskirje ei tunnu markkinoinnilta, vaan sisällöltä, jota sen tilaajat odottavat vesi kielellä.
Onnistunut uutiskirje- ja sähköpostimarkkinointi vaatii kuitenkin muutakin kuin hyvää tahtoa. Selkeä suunnitelma, oikea kohderyhmä ja säännöllisyys auttavat pääsemään pitkälle. Ilman näitä viestit hukkuvat helposti postilaatikoihin ja alkavat lähinnä ärsyttää.
Kerro markkinoinnin tavoitteistasi, niin selvitetään, millä keinoin uutiskirjeet voisivat tukea sinun yrityksesi markkinointia, ja kuinka tilaajalistaasi saadaan kasvatettua järkevästi.
PS: Muistathan, että että myös minulla on oma uutiskirjeeni? Kirjeessä jaan tietoa markkinoinnin maailman ajankohtaisista ilmiöistä. Kirjeeni unsubscribe-prosentti on puolessatoista vuodessa ollut noin kaksi, eli nykyisetkään vastaanottajat eivät pidä tätä ihan höpöhöpönä.
Liity sinäkin siis tilaajaksi. Ja jos viestini eivät miellytä, pääset listalta pois milloin tahansa yhdellä klikkauksella.
Voisit olla kiinnostunut myös näistä blogikirjoituksista

Uusi vuosi ja uudet kujeet – 6 markkinoinnin uudenvuodenlupausta pienyrittäjälle
Vuodenvaihde on täydellinen hetki varmistaa, että yrityksen markkinoinnin perusta ja suuntaviivat ovat kunnossa. Lue, miten pienikin yritys voi tehostaa markkinointiaan ilman suuria rahallisia investointeja.

Markkinoinnin työkalut: mitä alustoja ja kanavia pienen yrityksen kannattaa hyödyntää?
Markkinointiin on tarjolla valtavasti välineitä ja kanavia – kuinka siis löytää juuri omalle yritykselle ne oikeat? Tutustu työkaluihin, joiden käyttöönottoa suosittelen usein markkinoinnin ensiaskeleitaan ottaville yrityksille.
Vahvistetaan yrityksesi brändiä yhdessä
Autan sinua löytämään oikeat markkinoinnin ja viestinnän ratkaisut kohderyhmiesi tavoittamiseksi. Kerro minulle nykytilanteestasi ja ota yhteyttä helposti oheisella lomakkeella, soittamalla tai sähköpostitse. Pyrin vastaamaan sinulle vuorokauden sisällä.
Preferia Creative Oy / Konsta Hotti
+358 50 405 8874
konsta@preferia.fi
Oletko jo tilannut Preferian uutiskirjeen?
Uutiskirjeen tilaajana saat tuoreimmat markkinoinnin trendit ja viimeisimmät viestinnän näkemykset helposti suoraan sähköpostiisi. Uutena uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi myös henkilökohtaisen, rahanarvoisen erikoisedun!